Norges største grønnsakspakkeri effektiviserer driften med ubemannet lager

Daglig leder Tore Reitan i Mjøsgrønt mener bedriften kan spare betydelige summer ved bruk av ubemannet lager fra TESS. – TESSgate kan bidra til å redusere nedetid ved feil på produksjonslinjen og effektiviserer driften gjennom å sikre rask tilgang til varer vi trenger 24/7, sier han.

Mjøsgrønt er et pakkeri som produserer med store sesong-variasjoner. Det innebærer at det tidvis jobbes døgnet rundt. 
 
– Da er det helt avgjørende for oss å ha tilgang på produktene vi trenger 24/7, sier Tore Reitan. 

Han står foran et produksjonsanlegg som nylig ble innviet på Stange i Innlandet. Med 5500 kvadratmeter utgjør bygget Norges største grønnsakspakkeri. På utsiden står en TESSgate-container som inneholder et ubemannet lager. Selv om størrelsen er beskjeden, sammenlignet med det enorme bygget, er løsningen fra TESS likevel avgjørende for driften av anlegget. 

Avtalen kom på plass etter et møte hvor TESS informerte om hvordan konseptet fungerer. 
 
– Vi så dette som en mulighet for videre samarbeid og opplever at TESS har stor bredde og faglig forståelse for våre utfordringer og hvordan deres løsninger kan effektivisere driften vår, sier Reitan. 

 

Daglig leder i Mjøsgrønt Tore Reitan (t.v.) og kundeansvarlig TESS Stange, Ove Ødegård inne i det ubemannede lageret.  


Betydelige besparelser

På innsiden av bygget går produksjonslinjene for fullt.  Store trekasser med løk er stablet i høyden. Fra kassene dumpes grønnsakene over i en stor beholder. Derfra transporteres løken videre på bånd og ender opp i strømper som man finner i butikken. 

Prosessen er i stor grad automatisert og pakkeriet leverer en betydelig andel av løk og gulrot til norske forbrukere. Nedetid på anlegget kan bety at butikkene i verste fall går tomme for varer. Derfor er det helt avgjørende å ha rask tilgang på produkter som brukes i den daglige driften.  

– Statistikken fra TESSgate gir oss god oversikt over hvilke varer som brukes mest, samt hvem som står for uttaket. Det er litt tidlig å si hvor mye Mjøsgrønt kan spare på dette, men det vil nok være snakk om betydelige besparelser på varer vi bruker mye av, sier Reitan.  

De ansatte har tilgang på lageret ved hjelp av et personifisert adgangskort. På denne måten kontrolleres uttak av varene som er digitalt merket med RFID-teknologi. Det gir bedre kontroll på forbruk og kostnader, i tillegg til reduserte miljøutslipp. 

– Vi opplever TESS som en solid støttespiller på innkjøpsprosesser. Det har vært veldig fint i forbindelse med oppstart av pakkeriet, hvor det har vært mange innkjøp av stor og liten karakter, sier Reitan. 

 

TESSgate sikrer tilgang til varer 24/7 og kan føre til betydelige besparelser.

 

Viktig med lokale servicesentre 

Han beskriver et godt samarbeid med TESS gjennom mange år. Foruten TESSgate har selskapet også levert et vaskeanlegg til 200 000 kroner, samt tekniske løsninger som sveisemaskin, sveiseavsug og industristøvsuger. Med et ubemannet lager knyttes de to virksomhetene enda tettere sammen. 

– Den lokale tilstedeværelsen til TESS er viktig, sier Reitan.  

Bare noen minutters kjøretur unna grønnsakspakkeriet ligger TESS servicesenter Stange, hvor Ove Ødegård er kundeansvarlig.  

– Kontinuerlig dialog og tett oppfølging er det som skaper et godt samarbeid. Det er også andre aktører i området som har vist interesse for ubemannet lager fra TESS. Flere av disse har vært med for å se på løsningen hos Mjøsgrønt, sier Ødegård. 

Han forventer at omsetning via TESSgate på Stange vil ligge på rundt 700 000 kroner årlig. TESS står for lagerbeholdningen og bestilling og etterfylling skjer automatisk. Bedre forbrukskontroll reduserer svinn på produkter og kundene betaler kun for varer som tas ut av lageret.  

– Jeg tror flere ser at dette er vinn-vinn for begge parter, sier Ødegård.  

 

En totalleverandør 

Inne i TESSgate viser Tore Reitan fram utvalget i hyllene. Daglig er det uttak fra det ubemannede lageret. For tiden går det mest i drifts- og vedlikeholds produkter, som hansker og silikonspray. Samtidig ser Mjøsgrønt på muligheten for å utvide sortimentet med andre typer varer. 

– Jeg vil anta at lagerbeholdningen kommer til å se helt annerledes ut om seks måneder, når vi får mer erfaring med løsningen. Det kan være snakk om arbeidsklær eller andre komponenter som TESS tar inn som vi trenger.  

På sikt ser han for seg at TESS kan bli en totalleverandør til Mjøsgrønt innenfor drifts og vedlikeholdsprodukter.  

– Det blir en kontinuerlig utvikling, hvor vi finner fram til de gode løsningene sammen, avslutter Reitan.